Tae Kwon Do on näyttävä kilpailulaji

Joni Juuselan potkussa Aarre Jokinen moittii vain käsien jäämistä liian alas.

Ottelussa täytyy voittaa oma pelkonsa

Tapani Mylly

Aarre Jokinen komentaa kaarinalaisille Tae Kwon Do:n harrastajille suojat päälle ja jakaa ottelijat pareihin. Miia Tikkanen ja Maarit Kuosmanen asettuvat vastakkain ja aloittavat noepatempoisen, potkujen ja väistöjen rytmittämän sparraamisen. Nyt on kyse harjoittelusta, mutta kilpailuissa Tae Kwon Do:ssa otellaan täydellä kontaktilla. Suojilla ja joidenkin liikkeiden kieltämisellä pyritään estämään loukkaantumiset.

-Kyllä ottelussa aina on oma pelkonsa, joka täytyy vain voittaa. Samoin murskauksessa, jossa rikotaan tiiliä, omat pelot täytyy voittaa ja täytyy uskaltaa tehdä tekniikka oikein, sanoo Kaarinan Tae Kwon Do -seuran päävalmentaja Aarre Jokinen.
Jokinen on harjoitellut korealaista kamppailulajia parikymmentä vuotta, hän osallistui Turussa lajin alkeiskurssille ja on siitä edennyt mustan vyön omaavaksi oman seuransa vetäjäksi.
-Kurssi taisi olla toinen Turussa järjestetty ja Turku on toinen Suomen kaupungeista, johon Tae Kwon Do levisi. Lähdin mukaan ihan lehti-ilmoituksen perusteella tietämättä lajista oikeastaan mitään. Halusin vain kokeilla jotain uutta, Tae Kwon Do vaikutti eksoottiselta, muistelee Jokinen.
Jokisen mukaan kilpaileminen on Tae Kwon Don näyttävin puoli, joka veti myös Jokista alussa.
-Kyllähän kamppailupuoli veti minua alussa, kyse on pitkälti itsensä voittamisesta. Silloin alkuun tietenkin myös kilpailin aktiivisesti, sehän on se yleisölle näkyvin puoli Tae Kwon Dosta, sanoo Jokinen.
Tae Kwon Dossa kilpaillaan paitsi ottelussa, niin myös liikesarjoissa ja jopa murskauksessa. Kilpailulajina Tae Kwon Do on arvostettu, lajissa kilpaillaan paitsi kansallisilla tasoilla niin myös kansainvälisesti ja jopa Olympiakilpailuissa. Jokisen mukaan kilpaileminen on kuitenkin vain yksi osa lajia.
-Minua miellyttää lajin monipuolisuus. Tuntuu siltä, että nuoremmat tulevat lajin pariin kamppailulaji mielessään, vanhemmat usein kohottamaan kuntoaan, arvelee Jokinen.

Liikkuminen ja ottelusilmä tärkeitä
Tae Kwon Don ottelussa saa pisteitä lyönneistä jotka osuvat rintapanssariin, sekä potkuista joko rintapanssariin tai päähän. Tyrmäykset ovat sallittuja, mutta eivät tavallisia.
-Osuman täytyy olla tehokas jotta siitä saa pisteen. Hyvä ottelija on pitkä ja hoikka, sillä ulottuvuus on tärkeää kun 80 prosenttia tekniikoista on potkuja. Kovin notkea ei tarvitse olla, potkut päähän ovat kuitenkin ottelussa aika harvinaisia. Tietenkin voimaakin pitää olla ja kyllä sitä treeneissä tuleekin, kun tehdään vatsa- ja selkälihasliikkeitä ja punnerretaan.


Miia Tikka(vas.) ja Maarit Kuosmanen ottelevat ja valmentaja Aarre Jokinen tarkkailee.

Jokinen painottaa myös yleisen lihaskoordinaation tärkeyttä, mutta yllättäen ottelijan tärkein ominaisuus onkin synnynnäinen, eikä sitä voi oppia kuin tiettyyn tasoon asti.
-Ottelusilmä on aika pitkälti synnynäinen taito. Jotkut vain osaavat reagoida toisen liikkeisiin ja ennakoida tilanteita. Liikkumisen ohella se on ehkä tärkein asia ottelussa, mutta tietyn tason jälkeen ottelusilmää ei voi enää oppia. Silloin todelliset lahjakkuudet erottuvat muista, sanoo Jokinen.

Potkut voimakkaampia
Jokinen kertoo potkupainotteisen Tae Kwon Don kehittyneen pitkän ajan kuluessa nykyiseen muotoonsa.
-Kaipa huomattiin potkujen olevan tehokkaampia kuin käsitekniikoiden. Kun käytetään potkuja niin voidaan toimia pidemmältä etäisyydeltä kuin käsitekniikoin. Potkut yhdessä liikkumisen ja hämäysten kanssa ovat erittäin tehokkaita ja kun otetaan vaikka hyppypotkut vielä mukaan, niin ovathan ne aikamoisia suorituksia, miettii Jokinen.
Kaarinassa Tae Kwon Do täyttää tänä vuonna 10 vuotta, aikoinaan Tae Kwon Don suurmestarin Jong Man Parkin aloitteesta.
-Hän piti Turussa leiriä ja sieltä sitten meitä ylempivöisiä lähetettiin ympäröiviin kuntiin ja kaupunkeihin levittämään lajia. Sitä kautta minä sain vastuulleni seuran avaamisen Kaarinaan, kertoo Jokinen.
Kaarinan seura on pienehkö, mutta Jokinen näkee tässä myös etuja.
-Jos harjoittelijoita olisi paljon, niin kurinkin olisi oltava aika tiukka. Nyt voimme ottaa hiukan rennommin, vaikka Tae Kwon Doon kuuluukin henkisiä arvoja, kuten kunnioitus ja kurinalaisuus, sanoo Jokinen.

Kaarina-lehti 24.11.2004
artikkeli .png tiedostona

Vastaa